Hvad er Bitcoin?

Bitcoin er en kryptovaluta, en elektronisk version af penge, der verificerer transaktioner ved hjælp af kryptografi (videnskaben om kodning og afkodning af oplysninger).

Som Bitcoin-underviser, udvikler og iværksætter Jimmy Song forklarer, er Bitcoin “decentraliseret, digitalt og begrænset antal penge”:

Det er digitalt, fordi den eksisterer som et sæt kode, der bestemmer, hvordan det fungerer
Det er decentraliseret, fordi denne kode drives af tusindvis af computere (AKA ‘noder’) spredt over hele kloden
Det er begrænset, fordi dens kode begrænser sit samlede antal til kun 21 millioner Bitcoins
Når du bruger Bitcoin til at købe noget, bliver din transaktionen registreret på en blockchain, som hovedsageligt er en hovedbog eller database, som ikke kan ændres eller slettes.

Transaktioner valideres af Bitcoin gennem en proces kendt som en proof-of-work, hvor “minearbejdere” (dvs. mennesker med computerhardware) forsøger at beregne den kryptografiske nøgle til den næste blok i Bitcoins blockchain.

“Det hedder minedrift, fordi det er som at lede efter guld. Alle med en skovl kan grave og lede efter guld, ligesom alle med en computer kan lede efter proof-of-work,” siger Song.

Disse teknikaliteter til side, en af de vigtigste trækker af Bitcoin – og en af grundene til, at det har tiltrukket så meget hype i de seneste år – er, at det er en form for private penge, der fungerer uden inddragelse af en centralbank eller regering.

“Bitcoin bruges til at overføre penge fra den ene part til den anden uden at kræve en mellemmand som en bank. Fordi teknologien er open source og helt decentraliseret, er den beskyttet mod indflydelse fra eksterne kilder som regeringer, der typisk kontrollerer finanspolitikken og fiatvalutacirkulationen,” siger Simon Peters, markedsanalytiker hos eToro.